mandag 29. mars 2010

Barn lager ikke krig, men de må ta følgene av det de voksne gjør"En gang" og "Så"
av Gleitzman, Morris

Morris Gleitzman har skrevet to bøker om jødebarns skjebne under 2. verdenskrig. Den første heter "En gang" og handler om Felix, nå 10 år, som bor på et katolsk barnehjem. Han er jøde, men foreldrene klarte å plassere han der for at han skulle være trygg.
Etter å ha ventet på foreldrene i flere år, rømmer Felix ut i det okkuperte Polen hvor jakten på jøder pågår for fullt. Han skjønner etter hvert at han er i livsfare uten å forstå hva som er galt med det å være jøde.
Han finner en jente, Zelda 6 år, som ligger ved siden av sine døde foreldre på et jorde. De to har flaks og blir reddet av en snill mann som skjuler flere jødebarn, men de blir angitt og til slutt stappet inn på et tog på vei til en dødsleir.
I neste bok "Så" følger vi Felix og Zelda videre. De klarer å hoppe av toget i fart og unngår å bli skutt av vaktene på taket av toget. Også nå er de heldige og finner en snill dame de kan bo hos. Hun gir dem nye navn og nye identitetskort, men likevel blir Felix avslørt som jøde og det ender veldig galt. Felix overlever og tar en fryktelig hevn. På ny blir han gjemt av snille folk.

Bøkene gir oss innsikt i jødenes og de vanlige polakkenes liv i en svært vanskelig tid. Dette er bøker til ettertanke. Barn lager ikke krig og skjønner ikke hvorfor ting skjer, men de må ta følgene av det de voksne gjør.

Jeg vil bestille "En gang"
Jeg vil bestille "Så"

Ingen kommentarer: