mandag 6. oktober 2008

En eventyrlig bok for hele familien


Kate DiCamillo: Historien om Desperaux er historien om en mus, en
prinsesse, litt suppe og en trådsnelle.
Illustrert av Timothy Basil Ering.
Damm 2008.

Det er også historien om rotta Clairobscur, kalt Robskur, som holder til i et mørkt fangehull i slottet. Han oppdager lyset og klatrer i bankettsalens lysekrone. Derfra faller han ned i dronningens suppebolle, og hun dør.Kongen gir ordre om at det aldri mer skal lages suppe i hans rike, alle skjeer, boller og lignende gjenstander samles inn.
Musen Despereaux er mor Antoinettes minste musebarn, men han er så annerledes. Knøtt liten med alt for store ører, og urovekkende nok viste han ingen interesse for ting en mus burde vise interesse for. Han leste bøker istedenfor å spise dem. Lyden av historier som startet med "det var en gang" frydet han seg over. Han leste om prinsesser og riddere, og da han så prinsesse Pia forelsket han seg vilt!
Tredje person i historien er seks år gamle Krølhaldis Nøff, kalt Dis. Hun har mistet sin mor, ble solgt av sin far til en mann som stadig gir henne en "god fik på øret", og resultatet er dårlig hørsel og ører som ser ut som blomkålbuketter.Dis får også se den vakre prinsessen og lyset som glitrer i klærne hennes, og hun fylles av et håp om noe bedre for første gang i sitt liv.
Og da må jeg si som forfatteren. Synes du dette høres ut til å være en fengslende historie er det bare en ting å gjøre: les den og du vil få en sjelden leseopplevelse. Denne forfatteren kan skrive!
"Historier er lys" som fangevokteren Gregory sa til Despereaux.
Boka er også filmet


Jeg vil låne denne boka

Ingen kommentarer: